Две препоръки към президента

Защо се появява блогът Отворен парламент – грaждански гласове?
16.01.2012
Първа заявка за президентско вето
21.01.2012

Две препоръки към президента

Източник: Уебсайт на президентството на Република България

Източник: Уебсайт на президентството на Република България

Да си смени спийчрайтъра и да направи президентството видимо в социалните мрежи

Източник: Уебсайт на президентството на Република България

Източник: www.president.bg

Днес новоизбраният президент се закле и изнесе 39 минутна реч в Народното събрание. В словото имаше по много от всичко. Със сигурност ще се появят много анализи за това какво е искал да каже президентът.

Министър Младенов не пропусна да тиутне тържествено в духа на това, че речта очертава амбициозен национален и външен политически дневен ред, насочен към растеж и развитие.

„Отворен парламент – граждански гласове” разбра, че словото е подготвено от Мария Иванова, работила като пиар на Плевнелиев в регионалното министерство.

Дали спийчрайтърът, който днес не се беше справил никак добре, ще бъде използван и занапред ще разберем, надяваме се преди да дойде време за новогодишната реч.

Може да се помисли дали този новогодишен жанр да не отпадне изобщо или поне да не е в полунощ, като прелюдия преди Дунавското хоро. Това е първата ни препоръка към президента.

Очакваме да видим списък със съветниците и секретарите на президента. Все още не е ясно кой ще работи в неговия екип. В медиите се появи информация, че съветници могат да станат бивши зам.- министри от кабинета Борисов, а шеф на кабинета да бъде подалият покрай скандала „Ало, Ваньо!” оставка шеф на ДАНС.

Първанов имаше общо 26 секретари. Секретар за връзките с гражданското общество беше Андрей Бунджулов.  Значението на неговата дейност остана за нас енигма.

Кой ще е новият секретар с такава длъжност и ще има ли такъв ресорен в президентския екип, предстои да разберем.

От словото на Плевнелиев стана ясно, че заседанията на обществените съвети към институцията ще се излъчват на живо от страницата на президентството. Колко и какви ще са обществените съвети ще очакваме президентът да оповести.

Стриймването на заседанията им е добра идея и възможност институцията да стане по-прозрачна и да се отвори към публиката, включително и към така наречените „граждани 2.0“.

Профил на президентството в Туитър и Фейсбук ще е добре за начало – това е втората ни препоръка към новия президент и неговата администрация.