Защо се появява блогът Отворен парламент – грaждански гласове?

ГЕРБ отказват да променят Изборния кодекс
19.01.2012

Защо се появява блогът Отворен парламент – грaждански гласове?

Здравейте!

Защо се появява блогът „Отворен парламент – грaждански гласове”?

В една силно картелирана медийна среда, където политиката на собствениците на медии често е доминирана от интереса на управляващите и крупните бизнеси; в състояние на видимо разпадане на публичната сфера и нарастващо отвращение към политиката; при отсъствие на усещането за общност, което тотално отслабва гражданския капитал и при масирана ерозия на компетентността при правенето на публични политики, нашият блог иска да прави гражданска журналистика.

Нашият обект е парламентът. Ще задаваме въпроси, ще разобличаваме лъжливи твърдения, ще извеждане на светло прикрити факти, ще припомняме неизпълнени обещания, ще следим отблизо законодателната дейност в областта на човешките права, свободата на изразяване и медиите, изборното законодателство, използването на СРС, ще излъчваме на живо за вас от обществени обсъждания на закони, изслушвания в комисии, протести срещу лобистки поправки и застъпнически акции в подкрепа на законодателство. Ще представяме позициите на граждански активисти и становищата организации по законодателни инициативи, ще даваме гледните точки експерти, които по- рядко можете да видите в мейнстрийм медиите.

Започваме с интервю с Десилава Бошнакова, която разказва за природата на новите медии и имат ли рефлекс публичните институции към обратната връзка, която им дават социалните мрежи, променят ли се каналите за комуникация в света на политиката, как гражданската журналистика променя света на традиционните медии, за явлението TED и други неща от света на Мрежата.

„Корпорацията ЦИК” е текст на Полина Паунова, посветен на явните и скрити връзки в ЦИК, органът, който беше сурово критикуван от международни и местни наблюдатели за своята непрозрачност и непрофесионализъм.

В текста «Къде е силата?» Ива Лазарова ни представя интересен инструмент за оценка на силата на парламентите – въпросник и индекс, разработен от университетски учени от Бъркли и Джорджтаунския университет.

Можете да видите нашите въпроси в рубриката „Питаме”, които разпространихме до независимите депутати и от утре започваме да ви представяме чрез качване на аудио файлове техните отговори.

В раздела „ За блога” ще можете да прочете част от какъв друг проект е „Отворен парламент – граждански гласове” и да се запознаете с най-добрите примери за правене на граждански мониторинг върху парламентите по света чрез интернет базирани инстументи.
Това е нашият първи ден. Мислим, че има неща за четене и гледане.

Екипът на Институт за развитие на публичната среда