ОБЕДИНЕНИ ПАТРИОТИ

Име: Обединени патриоти

Основна информация

Обединени патриоти е националистическа коалиция, създадена преди провеждането на президентските избори през 2016 година, когато подкрепя кандидатурата на президентската двойка Красимир Каракачанов – Явор Нотев. На парламентарните избори за 44-то Народно събрание коалицията обединява членовете на предшестващата я формация „Патриотичен фронт“ (ВМРО-БНД и НФСБ), партия АТАКА, партия„ СРЕДНА ЕВРОПЕЙСКА КЛАСА“ и партия „СЪЮЗ НА ПАТРИОТИЧНИТЕ СИЛИ „ЗАЩИТА“. Ръководители на коалицията да лидерите на трите партии – Красимир Каракачанов (ВМРО-БНД), Валери Симеонов (НФСБ) и Волен Сидеров (АТАКА). Обединението печели 9,31% подкрепа по време на изборите, което им гарантира 27 народни представители.

Програмата на коалицията е публикувана на сайта на АТАКА и съдържа десет основни приоритета, сред които предприемане на промени в областта на икономиката, финансите, социалните политики, наука и образование, екология, външната и вътрешната политики, съдебната система, както и провеждане на политики по „отношението към етносите” и „държава и вероизповедание”. По време на предизборната си кампания коалицията защитаваше идеята за значително увеличаване на  минималната пенсия.

Въпреки традиционно по-крайните си позиции по някои въпроси (като бъдещето на ЕС, например), Обединени патриоти успяват да се споразумеят за формиране на коалиционно правителство с партия ГЕРБ, след като правят известни отстъпки в позициите си. Така в общата им управленска програма присъства ангажимента за „бъдещо задълбочаване на интеграцията между държавите членки“ на ЕС, значително по-плавно увеличение на размера на минималната пенсия и др.