ГЕРБ

Име: ГЕРБ (Граждани за европейско развитие на България)

Основна информация

Дата на основаване: 3.12.2006 г.

Устав

Сайт: www.gerb.bg/

Кратка биография:

ПП „ГЕРБ” е основана в края на 2006г. като продължение на сформираното по-рано гражданско сдружение „Граждани за европейско развитие на България“. Пръв председател на новоучредената партия става Цветан Цветанов, въпреки че неин неформален лидер е тогавашният кмет на София и бивш главен секретар на МВР от 2001 до 2005г. – Бойко Борисов. Това се дължи на формалната невъзможност през 2007г. длъжността в партията да се съвместява с позицията на Борисов, като кмет.

Социологическите изследвания определят ГЕРБ като най-голямата дясно-центристка партия в страната още преди първите избори, на които партията се явява през 2007 г. Две години по-късно ГЕРБ печели парламентарните избори в страната и формира правителство със 117 депутатски мандата в Народното събрание, чиито премиер става Бойко Борисов. В публикуваната политическа програма на ГЕРБ през 2009 г. се подчертават 5 основни приоритета на държавното управление:

Възстановяване и гарантиране на справедливостта в българското общество;

Превръщане на България в основен фактор на стабилност в региона и света, уважаван член на Европейския съюз;

Благоденствие и просперитет за българските граждани и българската икономика;

Подобряване на социалната сигурност. Създаване на благоприятна и здравословна среда на живот;

Развитие на човешкия капитал на нацията за по-високо национално самочувствие.

В публикуваната през 2013 г. нова програма на ГЕРБ, партията дава оценка за някои от допуснатите грешки по време на своето управлението – недостигане до желания растеж в икономиката и доходите на хората; допуснати кадрови грешки „в желанието за бързо решаване на проблемите”; недостатъчен контрол „над монополните структури увеличаващи печалбите си за сметка на гражданите”.

На 20.02.2013 г. правителството на ГЕРБ подаде оставка именно вследствие на антимонополни протести в страната. Въпреки че на последвалите предсрочни парламентарни избори ГЕРБ получи най-много мандати в парламента (94), партията бе оставена в изолация от останалите парламентарни групи и не можа да сформира ново правителство.

Въпреки това, през 2014 следват нови парламентарни избори след оставката на правителството на БСП и ДПС в резултат на продължителни антиправителствени протести, ескалирали след избора на Делян Пеевски за ръководител на ДАНС.

ГЕРБ сформира коалиционен кабинет с Реформаторски блок, АБВ и Патриотичен фронт. Това правителство също не довършва мандата си и след загубата на президентските избори през 2016 г. подава оставка.

На последните парламентарни избори ГЕРБ печели  33.54%, което им гарантира 95 места в Парламента. Предизборната им програма включва 18 приоритетни области. Голяма част от ключовите позиции на партията са част и от управленската програма на коалиционно правителство, формирано заедно с „Обединени патриоти“ (пример за това е заявената евроатлантическа ориентация). Някои ключови елементи като ангажираността на ГЕРБ с „последователно прилагане и контрол на приетите политически действия и произтичащите от тях решения за промени в Изборното законодателство на страната“ в резултат от проведения през 2016 г. референдум, обаче, не присъстват в общата програма на коалиционните партньори.

Политическа принадлежност:

ПП ГЕРБ се определя, като дясно-центристка партия, която поддържа християндемократически принципи.  От 2008г. ГЕРБ е член на Европейската народна партия в Европарламента.