БСП

Име: БСП (Българска социалистическа партия)

Основна информация

Дата на основаване: април 1990 г.

Устав

Сайт: http://bsp.bg/

Кратка биография:

Българската социалистическа партия /БСП/ е наследник на създадената на 2 август 1891 г. на връх Бузлуджа Българска социалдемократическа партия, обособена през 1903 г. в Българска работническа социалдемократическа партия /тесни социалисти/. Сред основателите и най-изявените дейци в историческото развитие на партията са: Димитър Благоев, Георги Кирков, Христо Кабакчиев, Георги Димитров и много други.

След падането на комунистическия режим през 1989 г., на проведен общопартиен референдум в края на март 1990 г. Българската комунистическа партия (БКП) се преименува на Българска социалистическа партия и се отказва от стриктното прилагане на марксизма.

От тогава до сега БСП е най-голямата лява партия в страната, а всички опити на отцепили се от нея партийци да създадат „алтернативно” ляво до този момент са неуспешни.

От началото на прехода БСП съставя четири правителства, съответно с министър-председател Андрей Луканов, Жан Виденов, Сергей Станишев и Пламен Орешарски. Избирателите на БСП избират за два мандата и президента Георги Първанов (2002 – 2012 г.).

Основните приоритети, които БСП очертават като „нашите национални цели” са социално-икономически напредък и повишаване на заетостта, намаляване на бедността и неравенствата между хората и държавите, развитие на общините и регионите.

В началото на 2013 г. 48-ият конгрес на БСП обяви курс на радикална промяна – за

В съответствие с курса на „радикалната промяна”, който БСП поема след 48-мия си конгрес през 2013 г., в предизборната им платформа от същата година, наречена „За достоен живот в България”, са застъпени следните политики:

Програма за реиндустриализация на страната, включително възстановяване на индустриални предприятия с национално и регионално значение;

Ограничаване на монополите и премахване на картелите;

Засилен контрол върху финансовия капитал, така че да работи в интерес на реалната икономика и на гражданите;

Прилагане на принципа „обществените средства – за обществени нужди – предимно в обществени заведения”, според който да се финансират образованието и здравеопазването;

Подготовка за преход към прогресивно облагане на доходите на физическите лица чрез въвеждане на семейно подоходно облагате.

Коалиция за България е име, използвано от общинските избори през 1999 насам за политическите коалиции, съставени от Българската социалистическа партия (БСП) и други 8 (по време на предсрочните парламентарни избори май 2013 г.), по-малки, близки до БСП партии.

На последните парламентарни избори коалицията се нарича „БСП за България“ и се състои от партиите „Българска социалистическа партия“,  „Земеделски съюз „Александър Стамболийски“, „Комунистическа партия на България“, „Нова зора“, „Политически клуб „Екогласност“ и „Политически клуб „Тракия“.

“БСП за България” печели 27.93% от подадените гласове, което ѝ гарантира 80 места в Народното събрание и я прави втората политическа сила в Парламента и най-голяма опозиционна формация.

Основен акцент в платформата на коалицията през 2017 г. е изграждането на социална държава чрез активна държавна политика за подкрепа на българските производители, приемане на целенасочената инвестиционна програма за интегрирано развитие на изоставащите райони в България, плавен изход от „плоския“ данък; преизчисляване на пенсиите и др.

Политическа принадлежност:

БСП се определя като лявоцентристка социалдемократическа политическа партия. Член на Социалистическия интернационал и на Партията на европейските социалисти (ПЕС). Наследник на Българската комунистическа партия.