Парламентарни групи

Изборите за 47-ото Народно събрание се проведоха на 14-и ноември, 2021 г. На тях гласа си дадоха 2 669 260 избиратели (40.23 % избирателна активност). Бариерата за излъчване на представители  в парламента (4% от действителните гласове преминаха седем политически формации. Те успяха да съберат общо 2 422 722 гласа, което е най-ниската представителност в последните 20 години.

Гласовете за тези партии и коалиции формират мандати – различни по брой в 31-те многомандатни избирателни района в страната. Кои са депутатите, получили място в отделните райони, може да откриете на картата по-долу:

На 3-ти декември 2021 г. народните представители встъпиха в длъжност и 47-то Народно събрание проведе първото си заседание. Съгласно приетия парламентарен правилник, депутатите могат да формират парламентарни групи. Минималният брой е 10 души, като всеки народен представител може да членува само в една група.

Към момента в 47-то Народно събрание има 7 парламентарни групи. Те са:

Парламентарни групи – 47-мо Народно събрание

ОСНОВНА ИНФОРМАЦИЯ

Групата се състои от 67 народни представители. Неин председател е Андрей Гюров, а групата има и трима заместник-председатели. „Продължаваме промяната” са излъчили председатели на девет парламентарни комисии:

 • Комисия по конституционни и правни въпроси
 • Комисия по енергетика
 • Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление
 • Комисия по външна политика
 • Комисия за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения
 • Комисия по труда, социалната и демографската политика
 • Комисия по здравеопазването
 • Комисия по превенция и противодействие на корупцията
 • Комисия по туризъм

За контакт с председателя на парламентарната група: Andrey.Gurov@parliament.bg   

ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ

„Продължаваме промяната” („ПП”) стартира като движение формирано около двамата му лидери – Кирил Петков и Асен Василев, министри в служебно правителство (от 12 май до 16 септември 2021 г), назначено от президента Румен Радев. През септември, 2021 г. те обявиха началото на политическия си проект като поради липсата на време да преминат през процеса на регистрация на политическа партия, „ПП” се яви на изборите на 14 -ти ноември, използвайки регистрациите на партиите ВОЛТ и Средна европейска класа и Политическо движение „Социалдемократи“. Действията по регистрация на партията „Продължаваме промяната” започнаха в средата на април, 2022 г.

На изборите през ноември, 2021 г. „Продължаваме промяната” спечелиха най-много от гласовете на избирателите – 25.67%. От формацията сформираха коалиционно правителство заедно с „БСП за България”, „Има такъв народ” и „Демократична България”. „Продължаваме промяната” имат 10 министерски поста в кабинета, сред които са премиер (Кирил Петков), министър на финансите и вицепремиер (Асен Василев), министър на транспорта и съобщенията (Николай Събев), министър на иновациите и растежа (Даниел Лорер) и др.

На официалния сайт на формацията са публикувани 17 приоритета, сред които нулева корупция, край на течовете на публични средства, ефективно правораздаване, бързо и справедливо здравеопазване, дерегулация, която да осигури безпроблемното функциониране на бизнеса и др.

До момента от „Продължаваме промяната” не са заявили ясна принадлежност към някое от европейските политически семейства.

За връзка с „Продължаваме промяната”:

Уебсайт: www.promeni.bg

E-mail: contact@promeni.bg

ОСНОВНА ИНФОРМАЦИЯ

Групата се състои от 59 народни представители. Неин председател е Десислава Атанасова, а групата има и трима заместник-председатели. Нито една от постоянните парламентарни комисии не е оглавявана от представител на „ГЕРБ-СДС”.

За контакт с председателя на парламентарната група: Desislava.Atanasova@parliament.bg

ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ

ПП „ГЕРБ” е основана в края на 2006 г. като продължение на сформираното по-рано гражданско сдружение „Граждани за европейско развитие на България“. Пръв председател на новоучредената партия става Цветан Цветанов, въпреки че неин неформален лидер е тогавашният кмет на София и бивш главен секретар на МВР от 2001 г. до 2005 г. – Бойко Борисов.

През 2009 г. партията печели парламентарните избори в страната и формира правителство със 117 депутатски мандата в Народното събрание, чийто премиер става Бойко Борисов. През февруари 2013 г. правителството на „ГЕРБ” подаде оставка вследствие на антимонополни протести в страната. Впоследствие „ГЕРБ” съставя два коалиционни кабинета – от ноември 2014 г. до януари 2017 г. и от март 2017 г. до март 2021 г. Първата коалиция е сформирана с „Реформаторски блок”, „АБВ” и „Патриотичен фронт”, а втората – с „Обединени патриоти“. Премиер и в двете правителства е Бойко Борисов.

На редовните парламентарни избори на 4-ти април 2021 г. „ГЕРБ” се яви в коалицията „ГЕРБ-СДС”. Тя стана първа политическа сила с 26.18%, което ѝ осигури 75 мандата. Кабинет обаче не бе формиран и се насрочиха нови парламентарни избори за 11-и юли. Тогава коалицията „ГЕРБ-СДС” остана с втори резултат от 23.51% и получи 51 мандата. И това Народно събрание не излъчи правителство, като в резултат бяха свикани трети парламентарни избори за годината.Те се проведоха на 14-и ноември заедно с редовните президентски избори. На тях „ГЕРБ-СДС” отново останаха втори с 22.74% и получиха 59 мандата. Първата политическа сила „Продължаваме промяната” формира коалиционно правителство и „ГЕРБ-СДС” остана в опозиция.

Според декларация на коалицията приоритетите ѝ като опозиция ще са „качествено образование, борба с кризите, инвестиции, ускорен растеж, увеличаване на доходите на българите,  подпомагането на бизнеса и гражданите за преодоляване на ценовата криза, която би могла да има тежки икономически последствия.

„ГЕРБ” се определя, като дясно-центристка партия, която поддържа християндемократически принципи. От 2008 г. „ГЕРБ” е член на „Европейската народна партия” в Европарламента.

Другият партньор в коалицията – „СДС”, е наследник на създадения в края на 1989 г. „Съюз на демократичните сили” („СДС). Като партия „СДС” е регистрирана самостоятелно през 1998 г.. Тя се позиционира в дясно и е член на „Европейската народна партия”. След парламентарните избори през 2001 г. партията се разпада на няколко отделни формации, сред които и „Демократи за силна България” („ДСБ” – понастоящем част от коалицията „Демократична България”).

За връзка с „ГЕРБ”:

Уебсайт: www.gerb.bg

E-mail: pr@gerb.bg

За връзка със „СДС”:

Уебсайт: www.sds.bg
E-mail: sdscentrala134@gmail.com

ОСНОВНА ИНФОРМАЦИЯ

Групата се състои от 34 народни представители. Неин председател е Мустафа Карадайъ, а групата има и трима заместник-председатели. Нито една от постоянните парламентарни комисии не е оглавявана от представител на „ДПС”.

За контакт с председателя на парламентарната група: Mustafa.Karadayi@parliament.bg

За контакт с парламентарната група: dps@parliament.bg

ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ

„Движението за права и свободи” („ДПС”) е центристка партия, създадена през 1990 г. От създаването си до настоящия момент, тя има представители във всички обикновени Народни събрания. Партията получава най-сериозна подкрепа сред етническите турци и сред гласоподаватели, изповядващи мюсюлманското вероизповедание.

В периода след 2000 г. официално „ДПС” е участвала в три коалиционни правителства – в периода между 2001 г. – 2005 г. с „НДСВ”, между 2005 г. и 2009 г. заедно с „НДСВ” и „БСП”, както и заедно с „БСП” в периода 2013 г. – 2014 г.

На парламентарните избори през април, 2021 г. „ДПС” постигна 10.51% подкрепа и 30 мандата, а на тези през юли – 10.71% и 29 депутати. След неуспеха на тези две Народни събрания да излъчат работещ кабинет, на изборите на 14-и ноември „ДПС” събра подкрепа от 13% като това я прави трета сила в 47-то народно събрание с 34 депутати. „ДПС” декларира, че е част от опозицията в настоящия парламент. Според предизборната си програма, представителите на партията ще работят за по-добра бизнес среда, повече работни места, повече инвестиции и по-големи доходи, намаляване на административната тежест и по-високо качество на живот и др.

„ДПС” се самоопределя като центристка либерална партия. Тя членува в „Алиансът на либералите и демократите” в Европа („АЛДЕ”). В своите програмни декларации партията заявява подкрепата си към евро-атлантическото развитие на България.

За връзка с „Движение за права и свободи”:

Уебсайт: www.dps.bg

E-mail на председателя на партията: chairman@dps.bg

ОСНОВНА ИНФОРМАЦИЯ

Групата се състои от 26 народни представители. Неин председател е Георги Свиленски, а групата има и четирима заместник-председатели. „БСП за България“ са излъчили председатели на шест парламентарни комисии:

 • Комисия по въпросите на Европейския съюз
 • Комисия по отбрана
 • Комисия по образованието и науката
 • Комисия по въпросите на децата, младежта и спорта
 • Комисия по околната среда и водите
 • Комисия по транспорт и съобщения

За контакт с председателя на парламентарната група:Georgi.Svilenski@parliament.bg

ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ

„Българската социалистическа партия” („БСП”) е наследник на създадената на 2 август 1891 г. „Българска социалдемократическа партия”, по-късно станала „Българска комунистическа партия”.

След смяната на комунистическия режим през 1989 г. формацията се преименува на „Българска социалистическа партия”. Тя е най-голямата лява партия в страната.

От началото на прехода досега „БСП” съставя четири правителства, съответно с министър-председатели Андрей Луканов, Жан Виденов, Сергей Станишев и Пламен Орешарски.

Основните приоритети, посочвани от партията, са социално-икономически напредък и повишаване на заетостта, намаляване на бедността и неравенствата между хората и държавите, развитие на общините и регионите.

От 1999 г. до 2017 г. „БСП” се явява на избори заедно с други партии като „Коалиция за България”. На парламентарните избори през 2017 г. коалицията се преименува на „БСП за България“. Тя се състои от партиите „Българска социалистическа партия“,  „Земеделски съюз „Александър Стамболийски“, „Комунистическа партия на България“, „Нова зора“, „Политически клуб „Екогласност“ и „Политически клуб „Тракия“.

От изборите през април 2021 г. до тези през ноември, 2021 г. резултатът на коалицията „БСП за България” намаля значително. През април формацията събра подкрепата на 15.01% от подалите своя вот, което им осигурява 43 мандата. Няколко месеца по-късно на предсрочните избори на 11-и юли резултатът на коалицията беше 13.39% или 36 мандата. На тези от 14-и ноември 2021 г. „БСП за България” постигна едва 10.21% и получи 26 мандата.

„БСП за България” е част от коалиционното правителство, състоящо се още от „Продължаваме промяната”, „Има такъв народ” и „Демократична България”. „БСП за България” има четири министерски поста – вицепремиер и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова, министър на труда и социалната политика Георги Гьоков, министър на туризма Христо Проданов, министър на земеделието Иван Иванов.

„БСП” се определя като лявоцентристка социалдемократическа политическа партия. Тя е член на Социалистическия интернационал и на Партията на европейските социалисти (ПЕС).

За връзка с „БСП за България“:

Уебсайт: www.bsp.bg

E-mail: bsp@bsp.bg

ОСНОВНА ИНФОРМАЦИЯ

Групата се състои от 25 народни представители. Неин председател е Тошко Хаджитодоров, а групата има и един заместник-председател. „Има такъв народ“ са излъчили председатели на шест парламентарни комисии:

 • Комисия по бюджет и финанси
 • Комисия по земеделието, храните и горите
 • Комисия по електронно управление и информационни технологии
 • Комисия по културата и медиите
 • Комисия за прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество
 • Комисия по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите

За контакт с председателя на парламентарната група: Toshko.Yordanov@parliament.bg

ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ

„Има такъв народ“ („ИТН”) е политическа партия, създадена от Слави Трифонов през февруари, 2020 г. Според учредителите на формацията, тя е резултат от референдума през 2016 г., иницииран от екипа на телевизионното предаване „Шоуто на Слави“. Тогава бяха зададени 3 въпроса:

 1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?
 2. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?
 3. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

Лидерът на „ИТН” и сценаристите на неговото шоу, заявяват, че за постигането на целите, посочени във въпросите от националното допитване, ще създадат политическа формация. Последната бива официално регистрирана 3 години по-късно – в началото на 2020 г.

На парламентарните избори на 4-и април, 2021 г. партията зае второто място, като печели 17.66% и 51 места в Народното събрание. След неуспеха при формиране на кабинет, на проведените на 11-и юли избори, „ИТН” стана първа политическа сила с 24.08% и 65 места. Сериозни политически спорове отново попречиха да бъде съставено правителство. Така на 14-и ноември се проведоха третите парламентарни избори за годината. Резултатът на партията се сви значително – до 9.52% и 25 депутатски места.

„Има такъв народ“ стана част от коалиционното правителство на „Продължаваме промяната”, заедно с „БСП за България” и „Демократична България”, и разполага с 4 министерски поста – министър на енергетиката; министър на външните работи; министър на регионалното развитие и благоустройството; министър на спорта.

Към този момент от „Има такъв народ“ не са изразили принадлежност към някое от европейските политически семейства.

За връзка с „Има такъв народ“:

Уебсайт: www.pp-itn.bg

E-mail: office@pp-itn.bg

ОСНОВНА ИНФОРМАЦИЯ

Групата се състои от 16 народни представители. Неин председател е Христо Иванов, а групата има и трима заместник-председатели. „Демократична България“ са излъчили председатели на три парламентарни комисии:

 • Комисия по икономическа политика и иновации
 • Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред
 • Комисия по политиките за българите извън страната

За контакт с председателя на парламентарната група: Hristo.Ivanov@parliament.bg

ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ

„Демократична България” е коалиция от три политически партии – „Да, България”, „Зелено движение” и „Демократи за силна България” („ДСБ”). Тя се формира преди европейските избори през май, 2019 г.

Движение „Да, България!“ е политическа партия, учредена на 7 януари 2017 г. В основата на програмата ѝ е „съдебна реформа и демонтиране на корупционния модел”.

„Зелено движение” (преди това „Зелените”) е в основата на множество прояви за защита на околната среда – протести, референдуми, петиции и други.  Като свои приоритети от партията обобщават: „Отговорност към околната среда; Свобода чрез самоограничаване; Разширяващо се правосъдие;” и др.

„Демократи за силна България” („ДСБ”) е партия, учредена през 2004 г. около Иван Костов – министър-председател в периода 1997 г. – 2001 г. Партията определя своите политически приоритети като десни и скоро след учредяването си е приета за асоцииран член на „Европейската народна партия”. В периода 2009 г. – 2017 г. „ДСБ” участва на избори в различни десни и дясноцентристки коалиции – „Синята коалиция”, „Реформаторски блок”, „Нова Република”.

На парламентарните избори през април, 2021 г. коалиция „Демократична България” получи 9.45% и 27 мандата в Народното събрание. Неуспешният опит за съставяне на  правителство доведе до вторите по ред парламентарни избори, проведени на 11 юли. На тях „Демократична България” повиши резултата си до 12.64% и 34 народни представители. Преговорите за съставяне на кабинет не доведоха до резултат и се наложи насрочването на трети парламентарни избори на 14 ноември 2021 г. Тогава „Демократична България” изгуби част от подкрепата си и получи 6.37% или 16 мандата.

Формацията е участник в коалиционното правителство на „Продължаваме промяната” и има три министерски поста – министър на правосъдието; министър на околната среда и водите; министър на електронното управление.

Коалицията не е определила ясно своята принадлежност към някое от европейските политически семейства. Тя има представител в Европейския парламент, който е член на Европейската народна партия.

За връзка с „Демократична България“:

Уебсайт: www.demokrati.bg

E-mail: team@demokrati.bg

 

ОСНОВНА ИНФОРМАЦИЯ

Групата се състои от 13 народни представители. Неин председател е Костадин Костадинов, а групата има и един заместник-председател. Нито една от постоянните парламентарни комисии не е оглавявана от представител на „Възраждане”.

За контакт с председателя на парламентарната група: Kostadin.Kostadinov@parliament.bg

ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ

Партия „Възраждане“ е създадена през 2014 г. като в програмата си има редица националистически послания. Сред приоритетите в нея са „преформатиране на образователната система с акцент към ученика и България”, създаване на „елитна българска армия”, „независимост на България на световната сцена”, „превръщане на българското население в един, силен, разумен и достоен народ ” и др. Нейният лидер Костадин Костадинов публично изказва неодобрението си към Европейския съюз и НАТО.

На изборите през април и юли партията не успя да събере достатъчно подкрепа, за да излъчи депутати в Народното събрание, но през ноември „Възраждане” спечели 4.86% и 13 депутатски места.

За връзка с „Възраждане“:

Уебсайт: www.vazrazhdane.bg

E-mail: vazrazhdane@vazrazhdane.bg