Приоритетите на Българското председателство, бъдещата Многогодишна финансова рамка, кохезионната политика и перспективата пред Западните Балкани обсъдиха комисиите по европейските въпроси на българския парламент и на германския Бундестаг
08.03.2018
Председателят на Народното събрание Цвета Карянчева откри десетите юбилейни Университетски зимни игри “Боровец 2018“
11.03.2018

Председателят на парламента Цвета Караянчева и народни представители участваха във възпоменателното честване на 75-ата годишнина от спасяването на българските евреи

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и народни представители участваха във възпоменателното честване на 75-ата годишнина от спасяването на българските евреи и почитане на паметта на 11 343 жертви от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и гр. Пирот.

Домакини на церемонията, състояла се пред „Паметника на спасението“ до Народното събрание,  бяха Столична община и Организацията на евреите в България „Шалом“.

Председателят на парламента Цвета Караянчева заяви пред журналисти, че с днешната церемония отбелязваме 75 години от спасяването на българските евреи, когато и парламентаристи, и българската църква, и цялата българска общност, са се вдигнали като един, за да запазят своите сънародници. Този акт е достоен за уважение и преклонение, подчерта тя.

В честването участва делегация от Израел, в която влизат представители на всички големи огранизации и обединения на българските евреи. Почетният председател на делегацията Хари Зеслер заяви, че българските евреи са били част от българския народ и затова той се е вдигнал като един в тяхна защита. И днес се чувстваме така и правим всичко възможно да помогнем на България, да бъдем във връзка с нея и това ще продължи, подчерта Хари Зеслер.

Председателят на Организацията на евреите в България „Шалом“ д-р Александър Оскар посочи, че сред спасителите на българските евреи има както известни за времето си личности, така и такива, чиито имена са почти непознати. Наш дълг е да помним всички тези достойни българи, които заставаха на страната на доброто и на живота, именно те отстояваха вековните български традиции на толерантност и взаимно разбирателство, допълни той.

На „Паметника на спасението“ председателят на парламента Цвета Караянчева и народни представители поднесоха венци и цветя.

Source: Новини на Народно събрание

Comments are closed.