Председателят на парламента Цвета Караянчева изрази искрени съболезнования по повод самолетната катастрофа с руски пътнически самолет край Москва
февруари 11, 2018
България разполага с огромен потенциал в областта на туризма и полага усилия той да бъде оползотворен, заяви Цвета Караянчева на откриването на неформалната среща на министрите на туризма на ЕС
февруари 13, 2018

България играе важна роля за развитието на партньорството в областта на туризма между страните-членки на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество

България играе важна роля за развитието на партньорството между страните-членки на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество в областта на туризма. Това бе общото мнение, което изразиха по време на срещата си председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и генералният секретар на организацията Майкъл Христидис. Гостът е в България за участие в неформалната среща на министрите на туризма на държавите-членки на ЕС, която се открива утре в София.

Председателят на парламента подчерта, че сред приоритетите на България е развитието на сътрудничеството със страните от Черноморския регион. Цвета Караянчева отбеляза значението на ОЧИС за задълбочаване и разширяване на взаимодействието между нашите държави в различни области и изрази надежда България да допринесе за това като координатор на работна група „Сътрудничество в туризма“.

Генералният секретар на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество Майкъл Христидис посочи, че организацията отдава голямо значение на партньорството между нейните страни-членки в областта на туризма. За последните година и половина, в които България координира работната група в този сектор, беше свършена много работа и се надяваме усилията ни да доведат до изграждане на колективен туристически имидж на Черноморския регион, отбеляза той. Майкъл Христидис подчерта, че много неща обединяват държавите-членки на организацията и сред тях са културата, виното, кухнята и традициите. ОЧИС планира да направи портал с винена карта на страните от организацията, на който ще бъде поместена информацията за традициите и спецификите на този отрасъл в различните държави, уточни той.

Българското председателство на Съвета на ЕС е шанс за България да покаже своите изключителни природни дадености, богатото си културно-историческо наследство и традициите си, посочи Цвета Караянчева. По думите й красноречиво доказателство за това е увеличаването на броя на туристите в последните години.

На срещата министърът на туризма Николина Ангелкова отбеляза, че в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС се предвижда да бъде организирана среща на министрите на туризма на страните-членки на ОЧИС през юни във Варна.

Source: Новини на Народно събрание

Comments are closed.