Закон за политическата саморазправа със свободомислещите в съдебната власт
16.07.2017
Три поуки от Асеновград
30.07.2017

Напънала се планината и родила мишка

Тази сентенция точно описва ситуацията със законопроекта за допълнение на Закона за лечебните заведения, предложен от депутати от „БСП за България“.

Лявата политическа сила на България, с претенции за властта и със заявка за смяна на управленския модел, предлага допълнение в Закона за лечебните заведения със следните текстове:

 

В глава първа се създава чл. 7а:

„Чл. 7а. Лечебните заведения осигуряват охрана на пациентите и персонала при условия и по ред, определени с наредба, издадена от министъра на здравеопазването, съвместно с министъра на вътрешните работи.”

Заключителна разпоредба

„§2. В тримесечен срок от влизането в сила на закона министърът на здравеопазването, съвместно с министъра на вътрешните работи издава наредбата по чл. 7а.”

Очевидно това е решението, което БСП предлага на обществото във връзка със зачестилите случаи на насилие върху медицински специалисти. Последният случай бе от началото на месеца, когато разярен баща преби лекарка в болница „Шейново”, защото отказа да му предаде плацентата на новороденото му дете. Насилникът не е от ромски произход, същият е със сравнително добро образование и с интереси в областта на генетиката.

Според вносителите „предложението, направено със законопроекта е отговорът, който законодателят дължи на лекарите, а и на обществото като цяло.” Това звучи не особено скромно, дори претенциозно и е полезно като оправдание пред другарите от първичната партийна организация /ППО/, но звучи неубедително и кухо за широката общественост и експертната общност – прилича на „симулация на дейност” и „отбиване на номера”.

Може ли въвеждането на законово изискване за охрана на лечебните заведения, съобразено с изискванията на специална наредба, да реши проблема с насилието срещу медици?

Едва ли.

Каква ще е тази наредба, която ще определя условия и ред за охрана, едновременно валидни за малка общинска болница в провинцията и за централна болница в столицата като „Пирогов”?

Едва ли проблема с насилието може да бъде решен с въвеждането на нормативно определени правила за охрана. Това е несериозно. По тази логика насилието в училищата може да бъде преборено просто с въвеждане на нормативно изискване за охрана в Закона за предучилищното и училищното образование, съответно с наредба на министрите на образованието и науката и на вътрешните работи, а насилието срещу администрацията въобще да се реши със съответна промяна в Закона за администрацията и приемането на специална наредба на Министерския съвет.

В предварителната оценка на въздействието на законопроекта е записано „И към момента лечебните заведения осъществяват охрана, по начин и условия, които те сами определят, като в повечето случаи непрофесионална. В този смисъл те няма да бъдат натоварени с нови значими разходи.”.

Това предположение не може да отговаря на истината – разходи ще има и то не малки. При това поредните големи разходи за лечебните заведения. Нека си припомним, че само преди няколко месеца съдът отмени реформата с пръстовите идентификатори, която струваше на НЗОК близо 500 хил. лева за софтуер, а на болниците по 286.80 лева за чекиращо устройство /по-големите болници бяха принудени да купят между 50 и 80 устройства, за да се справят с пациентския поток/.

В случая, управляващите се държаха далеч по-адекватно от червените депутати. В Прокуратурата бе организирана работна среща с представители на Министерство на здравеопазването, Министерство на вътрешните работи, директори на някои големи болници в София и на Центъра за спешна медицинска помощ – София, на която се набелязаха конкретни мерки, съобразно компетентността на отделните институции, за ограничаване на агресията спрямо медиците: оборудване на всички мобилни медицински екипи с паник бутони, GPS системи с възможност за гласова връзка с охранителна фирма или с органите на МВР, определяне на нарочен прокурор на местно ниво, който да осъществява връзка с директорите на болници със спешни приемни отделения, обследване на лечебните заведения от органите на МВР, за да се дадат предписания на болниците за осигуряване безопасността на медицинските специалисти и на пациентите.

 • az

  Цигански парламент, лицемерието ви съперничи само на БХК, но все пак мерси че илюстрирахте многобройните случай на насилие срещу докторите с единственият случай когато агресора не беше циганин.

  Управляващите както обикновенно защитават собствените си гласоподаватели:
  1. Разходите може да големи, но отлива на доктори породен от циганската агресия е неизмеримо по-голям проблем
  2. Вместо да оправдавате едни разходи с престъпните действия на доктор Менгеле, по-добре му потърсете отговорност поне за причинени щети поради некомпетентност

  3. Паник бутона в най-добрият случай може да извика полиция за няколко минути, което време е достатъчно да ти счупят главата или да те убият
  4. Пише се „GPS“, идва от Global Positioning System, така или иначе безсмислена екстра защото докторите ги бият на адреса на който са отишли или направо в болницата
  5. Да разчитате на прокуратурата за ефективни присъди на агресорите е най-наглото предложение, защото всички знаем как завършват и най-бруталните случай на циганска агресия