ДПС свали картите

Правата на българите зад граница ще бъдат допълнително ограничени с поправки в Изборния кодекс, според Филип Попов (БСП)
06.06.2017
Държавната субсидия – ключ към българския парламент
14.06.2017

ДПС свали картите

На 08.06.2017 г. депутати от ДПС, начело с лидера на партията Мустафа Карадайъ депозираха в деловодството на 44–то Народно събрание законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс.

Това е вторият законопроект по темата в този парламент. Първото предложение, с което ви запознахме, бе внесено от ГЕРБ. Очаква се и ПП Воля на Веселин Марешки да внесе свой проект.

С това законодателно предложение ДПС „свали картите на масата”.

Дали движението ще подкрепи и срещу какво законопроектът на ГЕРБ за мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

Напомняме ви, че веднага след националния референдум, проведен през 2016 г., лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов реши „да оглави бунта срещу себе си”, обявявайки се в подкрепа на резултатите от националния референдум, а депутатите му внесоха съответния законопроект в Народното събрание.

Напомняме също, че народният представител Хамид Хамид даде сигнал, че ПГ на ДПС може да подкрепи ГЕРБ, ако бъдат направени някои промени.

Внимавай какво си пожелаеш, за да не вземе ДПС да те подкрепи”- заяви Хамид Хамид пред „Отворен парламент”.

Хамид е наясно, че ГЕРБ са в неудобното положение на поели по пътя на популизма, от който завръщането е трудно. Всички са наясно, че ако ДПС подкрепи законопроекта на ГЕРБ мажоритарното гласуване с абсолютно мнозинство в два тура може да стане реалност. Това няма как да не доведе до напрежение между коалиционните партньори ГЕРБ и Обединените патриоти, а защо не и до разпад на управляващата коалиция. По този начин ДПС ще осъществи първостепенната си политическа цел – елиминиране на Обединените патриоти от управлението.

Какво предлага ДПС и защо?

Секциите в Турция без лимит

ДПС иска отмяна на ограничението от 35 избирателни секции в страните извън Европейския съюз (в това число е разбира се и Турция).

На последните парламентарни избори секциите в Турция бяха намалени близо 4 пъти – от 136 (парламентарни избори 2014 г.) на 35 (парламентарни избори 2017 г.).

В мотивите и в предварителната оценка на въздействието на законопроекта на ДПС няма нито дума за секциите в Турция – очевидно, за да не се дразни излишно общественото мнение. Самият законопроект обаче, предвижда заличаването на текста от Изборния кодекс, регламентиращ това ограничение.

За сметка на това се акцентира върху другите нововъведения: намаляване на броя на необходимите заявления за образуване на избирателни секции извън страната; въвеждане на режима на т.нар. „автоматични секции” (разкриват се там, където на предходни избори са гласували не по-малко от 100 човека); възможност да се разкриват избирателни секции в чужбина по преценка на ръководителите на дипломатически и консулски представителства, дори когато не са подадени необходимия брой заявления.

Всичко това според депутатите от ДПС ще възстанови отменените облекчени условия за гласуване на българите в чужбина, действали през 2014 г. и 2015 г.; ще подобри и поевтини организационно – техническата подготовка на изборите зад граница.

Всъщност въпреки успехите на ДОСТ в Турция, ДПС иска да заяви, че гласуването в южната ни съседка продължава да бъде стратегически важно за партията: все пак обстоятелствата се променят, а и Ердоган няма да е вечен.

Отмяна на задължителното гласуване

Законопроектът предлага отмяна на задължителното гласуване на избори, защото е противоконституционно.

Напомняме ви, че задължителното гласуване бе въведено през 2015 г. по настояване на Патриотичния фронт с мотива, че то ще намали относителната тежест на маргиналните и малцинствени групи на избори.

Конституционният съд обяви за противоконституционно заличаването от избирателните списъци на избирателите, които не са упражнили вота си на два последователни избора от един и същи вид. Така задължителното гласуване остана в Изборния кодекс, без наличието на каквато и да било санкция при неизпълнение на законовото задължение да се гласува. Сега се предлага неговото премахване. Респективно с премахването на задължителния вот, трябва да се премахне и гласуването в квадратчето „не подкрепям никого”. Интересът на ДПС от промените е очевиден.

Кампанията и на майчин език

Законопроектът предвижда изборната кампания да може да се води и на друг език, освен българският, „като в случаите, когато кампанията се води на друг език, се осигурява превод на български език”. Основният аргумент е, че по този начин ще се гарантира равнопоставеното участие в изборите на лицата с малцинствен произход, които ще могат да използват и майчиния си език в предизборната кампания. Освен това чужденците – граждани на Европейския съюз ще могат по-лесно да участват в изборния процес в България.

С това предложение ДПС демонстрира ясно, че продължава да има за своя основна кауза защитата на правото на използване на майчиния език в предизборната кампания. Основен защитник на тази кауза досега беше Лютви Местан – бивш председател на ДПС и настоящ председател на ДОСТ. Срещу Местан бяха издадени наказателни постановления за нарушаване на Изборния кодекс. Водят се дела.

Със законопроекта ДПС недвусмислено заявява, че каузата за майчин език в предизборната кампания не може да бъде приватизирана от Местан и ДОСТ. Тя ще продължи да бъде партийна кауза на ДПС.

Край на феномена 15/15

Законопроектът предлага въвеждането на възможността при желание на партиите и коалициите при регистрация на кандидатските си листи за всеки вид избори, под номера на листата, който съвпада с номера на жребия да няма кандидат. В този случай подредбата на съответната кандидатска листа да се номерира служебно.

По този начин ДПС се опитва да реши свой вътрешнопартиен проблем, свързан с отказа на случайно избрани депутати /феномена 15/15/ да освободят местата си в Народното събрание. Този проблем доведе до отлюспване на депутати в 43-то Народно събрание и до оставки и сътресения в Бургаската листа след последните парламентарни избори.

ДПС с жълтата фланелка

Предварителната оценка на въздействието на законопроекта на ДПС е в размер цифром и словом 10 /десет/ реда. С това ДПС печели жълтата фланелка в депутатското състезание за лаконичност и формализъм. Предишен носител бе ГЕРБ, с оценка на въздействието на законопроекта за изменение на Изборния кодекс от страничка и малко.