Избори 2016 – дарения и медийни договори (междинен анализ от мониторинг-част трета)

Избори 2016 – дарения и медийни договори (междинен анализ от мониторинг-част втора)
28.10.2016
Избори 2016 – дарения и медийни договори (междинен анализ от мониторинг-част четвърта)
10.11.2016

Избори 2016 – дарения и медийни договори (междинен анализ от мониторинг-част трета)

Днес е последният ден от предизборната кампания за президентските избори и информационно-разяснителната кампания за референдума.

Съгласно изискванията на Изборния кодекс медиите, които отразяват предизборната кампания на кандидатите, следва да публикуват сключените договори с тях в тридневен срок след подписването им и да ги премахнат не по-рано от обявяване на резултатите от изборите.

Институт за развитие на публичната среда проследява изпълнението на тези изисквания. Мониторират се и набираните от участниците в кампанията средства, като за целта екипът ни следи данните в Регистъра на Сметната палата за деклариране на дарения и средства, получени от кандидатите.

Наблюдението обхваща сайтовете на 47 медии – електронни и печатни – 10 телевизии, 4 радиостанции, 17 вестника и 16 информационни сайтове и агенции. Мониторираните медии са, както следва:

В края на предизборната кампания публикуваме междинни резултати от мониторинга, с актуалност към 3 ноември 2016 г.

Съгласно разпоредбите на Изборния кодекс заплащането на медийните услуги става предварително (т.е. преди съответното излъчване или публикуване) и при спазване на обявените от съответния доставчик ред, условия и цени, които трябва да са еднакви за всички.

Към 3 ноември 2016 г., 38 от включените в мониторинга медии са публикували информация за сключени договори с участници в изборите.

Девет са медиите, които и в края на кампанията все още нямат сключени договори с участниците в предизборната надпревара или не са публикували такива. Това са: в. Дума, в. Монитор, в. Телеграф, в. Борба, в. Добруджанска трибуна, в. АрдаNews, сайтовете – Novini.bg и Blitz.bg, телевизия Алфа ТВ.

Focus News и Радио Фокус отново публикуват договорите си заедно и в трудно четим формат. Topnovini.bg също имат практика да публикуват нечетливи договори.

В. Дума продължава да не публикува договори за медийна услуга, въпреки наличието на рубрика “Президентски избори 2016” и политическа реклама на двойката Радев – Йотова, както в печатното издание, така и на електронната страница.

dyma2

Същата е практиката и на регионалните вестници АрдаNews и Борба:

borba_2016

Общата кандидатура на Патриотичния фронт и АТАКА – двойката Каракачанов – Нотев, продължава да получава отразяване от близките до тези партии телевизии Алфа и СКАТ. Въпреки това, на страницата на телевизия АЛФА няма публикувани договори за политическа реклама – било то възмездни или безвъзмездни. Телевизия СКАТ има един договор за отразяване на кампанията на коалиция “Обединени патриоти” на стойност 41 650 лв. (без ДДС).

Разпределението на средствата за медии по партии и коалиции към 3 ноември 2016 г. е посочено в таблицата по-долу (за да прегледате информацията за всички участници, използвайте падащото меню в таблицата).


Мониторингът ни включва и безвъзмездните договори за отразяване на кандидатите, публикувани от тв. Евроком. От телевизията са обявили 9 договора за безвъзмездно отразяване с кандидатите Кемил Рамадан – Момчил Добрев, Румен Гълъбинов – Веска Волева, Камен Попов – Георги Неделчев, Александър Томов – Радослав Радославов, Димитър Маринов – Радослав Петров, Румен Радев – Илияна Йотова, Велизар Енчев – Биляна Велева, Жорж Ганчев – Кольо Парамов, Пламен Пасков – Светозар Съев. С приетите тази година промени в Изборния кодекс, доставчиците на медийни услуги вече са длъжни да обявяват на интернет страниците си информация и за безвъзмездните договори, сключени във връзка с предизборната кампания.

Общият размер на финансирането на предизборната кампания на всяка една от партиите, коалициите и инициативните комитети не може да надхвърля 2 000 000 лв.

Според публикуваните данни за договори в 38-те медии вече всички 21 кандидати са изразходвали средства за медийна кампания, възлизащи общо на 2 059 383.21 лв. (без ДДС).

Към 3-ти ноември най-много средства са вложени за отразяването на предизборната кампания на ген. Румен Радев. За реклама във включените в мониторинга медии са изразходвани – 489 950 лв. (без ДДС). На второ място по разходвани средства е кампанията на Трайчо Трайков – 355 776 лв. (без ДДС), а на трето –  на Цецка Цачева с 303 548 лв. (без ДДС).

 

Към 3 ноември справката с регистъра за даренията в Сметната палата показва, че 10 от 21 кандидат-президентски двойки, са декларирали получаването на парични дарения –  Радев – Йотова, Енчев – Велева, Трайков – Събев, Калфин – Халачев, Марешки – Петров, Орешарски – Папазов, Тонев – Андреев, Дончева – Спасов, Ганчев – Парамов и Банев – Ибрям.

Всяко получено дарение трябва да се декларира в 7-дневен срок от получването му.

Към този момент най-много дарения за кампанията си е привлякъл ген. Румен Радев – 359 908 лв. В допълнение към тази сума, инициативният комитет, издигнал генерала, е “вложил” средства в размер на 20 000 лв. От тях 11 000 лв. са лично внесени от кандидата за президент, 4 900 лв. – от кандидата за вицепрезидент Илияна Йотова, а останалите средства – от членовете на комитета Корнелия Нинова, Стефан Данаилов и Невяна Малчева.

Съгласно Изборния кодекс инициативните комитети се финансират само от средства на членовете на инициативния комитет, средства на кандидатите и дарения от физически лица. Партиите може да финансират предизборната си кампания със собствени средства на партията, средства на кандидатите и дарения от физически лица.

Коалициите от своя страна, могат да финансират предизборната си кампания със собствени средства на партиите, които участват в нея, средства на кандидатите и дарения от физически лица, направени за партията в коалицията, определена да отговаря за приходите, разходите и счетоводната отчетност на коалицията, свързани с кампанията й.

Таблицата показва съотношението между декларираните дарения и сумите, изразходвани за медийно отразяване на кампаниите на съответните участници (за да прегледате всички посочили дарения, използвайте падащото меню).

Информацията в следващата таблица показва в детайли темповете на нарастване на даренията, събирани от участниците по време на кампанията.

От публикуваните до този момент договори става ясно, че Нова телевизия (344 976 лв. без ДДС) e привлякла най-много средства за отразяване на кампанията, следвана вече от bTV (342 736 лв. без ДДС), БНТ (230 565 лв. без ДДС) и Евроком (170 798 лв. без ДДС).