Сравнение на участието на местни избори и референдум по общини

Кметове „многомандатници“
22.10.2015
Кои са местата с най-голям брой недействителни гласове за общински съветници?
30.10.2015

Сравнение на участието на местни избори и референдум по общини

На 25-ти октомври 2015 г. бяха проведени местни избори и национален референдум.

Екипът ни реши да покаже разликата между гласувалите за общински съветници (ОС) и тези, гласували на националния референдум (НР). Обработихме данните от официалните протоколи на 265-те общински избирателни комисии в страната в частта гласували според подписите, положени в избирателните списъци и действителни гласове за общински съветници и национален референдум.

С получените резултати може да се запознаете от интерактивната карта по-долу (с мишката посочвате общината, за която искате да видите данни).

Бележка: В по – тъмно са оцветени общините, където участието на референдума е значително по-ниско отколкото това на местните избори.

Както показват данните от картата в топ 10 общините, чиито жители са най-незаинтересованите от националния референдум, са както следва: Венец, Никола Козлево, Хитрино, Черноочене, Каолиново, Самуил, Сърница, Ардино, Момчилград, Върбица. Във всички тях, с изключение на Никола Козлево категорични победи бележат още на първи тур кандидатите на партия ДПС (с гласовете на между 70 и 90 % от гласувалите).

Това, което прави впечатление са и определени общини в Северозападна България, в които на пресконференцията си след изборите лидерът на ДПС се похвали, че партията му е намерила нови съмишленици – общините Криводол и Хайредин. Местните жители там, изглежда също не са пожелали да изразят мнението си в националното допитване.

Все пак не бива да забравяме, че интересът към националния референдум на част от гласоподавателите на ДПС, живеещи в Турция, бе минимален. В края на септември изтече срокът за подаване на заявления за образуване на секции извън страната, оказа че от Турция има едва 40 заявления. За сравнение преди парламентарните избори м.г., от Турция бяха подадени около 2700 заявления. Както писа в. Сега, тогава там се откриха 136 места за гласуване, или около 1/3 от общия им брой извън страната (428).
В допълнение тази година, Централната избирателна комисия (ЦИК) съкрати секциите там от 21 на 7, след като Министерство на външните работи представи такова искане, причина за което са “съображения от техническо естество“.

Изследването на социологическата агенция “Алфа Рисърч”, публикувано от “Дневник” показва как са гласували симпатизанитите на различните партии в референдума за електронен вот.


Открийте ни във 

           Може да следвате „Отворен парламент“ и в