Участия в избори и изборни резултати на партията:

Социологически проучвания:

Дата на основаване: 04 януари 1990 г.

Организационни документи: Устав на партията

Сайт: www.dps.bg/

Визитка:

Движението за права и свободи е центристка партия, създадена през 1990г. и представена парламентарно в рамките на всички обикновени Народни събрания до днес. Още от своето създаване партията получава най-сериозна подкрепа сред етническото турско малцинство в страната, както и сред други граждани, изповядващи мюсюлманското вероизповедание. Тази особеност неведнъж е била ползвана от опоненти на партията, поставящи под въпрос, доколко нейното съществуване не е противоконституционно.

Днес ДПС е член на Европейската Либерална Демократична и Реформистка Партия, а в своите програмни декларации заявява подкрепата си към евро-атлантическото развитие на България. Чрез политическо участие в управлението на България (в качество на опозиция или коалиционен партньор на управляваща партия) движението декларира, че застава срещу проявите на „национален шовенизъм, отмъщение, ислямски фундаментализъм или религиозен фанатизъм”.

Дългогодишен председател (23 години) на партията е Ахмед Доган, а негов наследник – Лютви Местан. (В деня на неговото оттегляне от ръководния пост (19.01.2013), по време на VIII национална конференция на ДПС, е направен опит за покушение върху живота му от гражданина Октай Енимехмедов.)

В 42-рото обикновено Народно събрание ДПС участва във властта, като коалиционен партньор на левицата – Коалиция за България (БСП). В условията на политически паритет между представените в парламента партии, мандатът на това правителство често зависи едновременно от гласовете на коалиционния партньор ДПС, както и от тези на националистическата партия Атака.

Политическа принадлежност:

Движението за Права и Свободи се самоопределя като центристка либерална партия.