Участия в избори и изборни резултати на партията:

Социологически проучвания:

Дата на основаване: април 1990 г.
Устав

Сайт: http://bsp.bg/

Кратка биография:

Българската социалистическа партия /БСП/ е наследник на създадената на 2 август 1891 г. на връх Бузлуджа Българска социалдемократическа партия, обособена през 1903 г. в Българска работническа социалдемократическа партия /тесни социалисти/. Сред основателите и най-изявените дейци в историческото развитие на партията са: Димитър Благоев, Георги Кирков, Христо Кабакчиев, Георги Димитров и много други.
След падането на комунистическия режим през 1989 г., на проведен общопартиен референдум в края на март 1990 г. Българската комунистическа партия (БКП) се преименува на Българска социалистическа партия и се отказва от стриктното прилагане на марксизма.
От тогава до сега БСП е най-голямата лява партия в страната, а всички опити на отцепили се от нея партийци да създадат „алтернативно” ляво до този момент са неуспешни.
От началото на прехода БСП съставя четири правителства, съответно с министър-председател Андрей Луканов, Жан Виденов, Сергей Станишев и Пламен Орешарски. Избирателите на БСП избират за два мандата и президента Георги Първанов (2002 – 2012 г.).
Основните приоритети, които БСП очертават като „ нашите национални цели” са социално-икономически напредък и повишаване на заетостта, намаляване на бедността и неравенствата между хората и държавите, развитие на общините и регионите.
В началото на 2013 г. 48-ият конгрес на БСП обяви курс на радикална промяна – за
В съответствие с курса на „радикалната промяна”, който БСП поема след 48-мия си конгрес през 2013 г., в предизборната им платформа от същата година, наречена „За достоен живот в България”, са застъпени следните политики:
Програма за реиндустриализация на страната, включително възстановяване на индустриални предприятия с национално и регионално значение;
Ограничаване на монополите и премахване на картелите;
Засилен контрол върху финансовия капитал, така че да работи в интерес на реалната икономика и на гражданите;
Прилагане на принципа „обществените средства – за обществени нужди – предимно в обществени заведения”, според който да се финансират образованието и здравеопазването;
Подготовка за преход към прогресивно облагане на доходите на физическите лица чрез въвеждане на семейно подоходно облагате.

Коалиция за България е име, използвано от общинските избори през 1999 насам за политическите коалиции, съставени от Българската социалистическа партия (БСП) и други 8 (по време на предсрочните парламентарни избори май 2013 г.), по-малки, близки до БСП партии.
По време на предсрочните парлментарни избори през май 2013 г. тези партии са били: Българска социалистическа партия, Движение за социален хуманизъм, Български социалдемократи, Партия „Рома“, Комунистическа партия на България, Български земеделски народен съюз „Александър Стамболийски“, Нова зора, Европейска сигурност и интеграция.

Политическа принадлежност:

БСП се определя като лявоцентристка социалдемократическа политическа партия. Член на Социалистическия интернационал и на Партията на европейските социалисти (ПЕС). Наследник наБългарската комунистическа партия.

Политическа ориентация

БСП се определя като лявоцентристка социалдемократическа политическа партия. Член на Социалистическия интернационал и на Партията на европейските социалисти (ПЕС). Наследник наБългарската комунистическа партия.