Участия в избори и изборни резултати на партията:

Социологически проучвания:

Дата на основаване:  17 април 2005 г.
Устав на ПП Атака

Сайт: www.ataka.bg/

Визитка:

Партия „Атака” е националистическа партия, създадена през 2005 г. по името на политическо предаване, излъчвано по кабелната телевизия „СКАТ” и водено от нейния бъдещ председател – Волен Сидеров. За кратко време след своето създаване, партията събра голям брой симпатизанти и от 2005г. до днес, тя е постоянно представена в парламента политическа сила.
Извън национализма е много трудно да се определи еднозначно политическата ориентация на „Атака” . Според някои тя е крайно ляв политически субект, а според други – партията е крайно дясна. Това объркване не е случайно, тъй като в основни програмни документи на „Атака” се застъпват както леви, така и типично десни политически подходи и виждания.
Според партията например българските инвеститори трябва да се ползват с преференции, за разлика от чуждестранните до изравняване на „средноевропейски жизнен стандарт” – дясна мярка на протекционизъм в пряко противоречие с основни принципи, върху които е изграден и функционира Европейският съюз (свободното движение на стоки, капитали, услуги, хора и трудови ресурси). От друга страна като своя кауза партията споменава установяването на законов минимален доход, отговарящ на „средноевропейските нива” – ляв политически подход, базиран на натиск върху свободния бизнес в страната.
На изборите за „Европейски парламент”, „Атака” стартира своята кампания в Москва, където според пресцентъра на партията, нейният лидер Волен Сидеров е бил награден от горната камара на руския парламент с орден „Звезда на отечеството”. Партия „Атака” защитава тезата, че България трябва да напусне НАТО и Европейският съюз.

Политическа принадлежност

Атака е най-голямата националистическа партия в България – в своите програми, тя предлага както крайно леви, така и крайно десни политически решения. Според официалния сайт на „Атака”, партията защитава православието срещу евроатлантическите ценности.